online studyBen je niet in de gelegenheid om naar een van onze leslocaties te komen?
Geen probleem: je kunt al onze opleidingen ook online volgen!

Opleiding
Klassikaal
Niveau
4
Duur
24 maanden
Crebonr
25169

Je studiekeuze:

Je hebt nog geen opleiding gekozen.

MBO Gastronoom/Sommelier

mbo-gastronoom-sommelier-niveau-4
€ 10.495,00

De knop Toevoegen aan winkelwagentje verschijnt zodra u de bovenstaande waarden selecteert

Specificaties

Als gastronoom sommelier ben jij binnen het horecabedrijf dé specialist op het gebied van dranken, wijnen, spijzen, smaakcombinaties en keukentechnieken. Ook voer je basiswerkzaamheden in de bediening uit. Op basis van specialistische gastronomische kennis ben je in staat om gasten passende adviezen te geven voor het combineren van dranken en gerechten. Die kennis houd jij bij door vakliteratuur te lezen en regelmatig proeverijen en beurzen te bezoeken. Verder bewaak je het sociaal-hygiënisch beleid en beschik je over de aansturingsvaardigheden om het team op de werkvloer zo optimaal en persoonsgericht te begeleiden. Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het gastvrijheidsconcept door voorstellen te doen voor aanpassingen van communicatie-uitingen, interieur, exterieur, assortiment, prijsstelling, vorm van dienstverlening, serviceniveau en de invulling van after-sales.

Wat kun je doen met deze opleiding?

Als gastronoom sommelier heb je een veelzijdig takenpakket. De volgende werkzaamheden worden door een gastronoom sommelier uitgevoerd:

Werkt in de bediening

  • Adviseert gasten en neemt de bestelling op
  • Creëert en onderhoudt de sfeer
  • Maakt dranken serveergereed
  • Neemt reserveringen aan
  • Ontvangt gasten
  • Rekent de bestelling(en) af en neemt afscheid
  • Serveert de bestelling en ruimt af
  • Voert afrondende werkzaamheden uit
  • Voert voorbereidende werkzaamheden uit
  • Werkt met de kassa

Bewaakt de voorraad

  • Controleert de voorraad
  • Ontvangt en controleert de bestelling
  • Pakt de bestelling uit en slaat deze op

Bestelt en beheert de voorraad

  • Beheert de opslag van de voorraad
  • Bestelt de voorraad
  • Reclameert foute levering bij de leverancier
  • Vraagt offertes op en selecteert leveranciers

Doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart

  • Doet voorstellen voor de menukaart
  • Levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het gastvrijheidsconcept en bewaakt deze
  • Selecteert dranken
  • Signaleert en beoordeelt trends en ontwikkelingen
  • Verzamelt informatie
  • Geeft leiding en voert beheerstaken uit
  • Bewaakt het sociaal-hygiënisch beleid
  • Plant en verdeelt de werkzaamheden
  • Stuurt medewerkers aan
  • Voert intern formele gesprekken

Door het volgen van de opleiding MBO Gastronoom/Sommelier krijg jij 24 maanden les op niveau 4. Gedurende de opleiding worden er diverse onderwerpen behandeld door docenten die allemaal over praktijkervaring beschikken. Ook wordt er veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke ontwikkeling en jouw persoonlijke leerdoelen.

Tijdens de opleiding zullen de volgende modules worden behandeld:

  • Oriëntatie op branche en beroep
  • Mastiek en mise-en-place
  • Ontvangst
  • Verblijf
  • Afscheid
  • Gastronomie
  • Bediening deel 1
  • Bediening deel 2
  • Leidinggeven
  • Bediening deel 3
  • Wijnkennis I
  • Wijnkennis II

Alle bovengenoemde delen worden ondersteund met gedrukte boeken en een online leeromgeving. Jouw docent zorgt voor een optimale begeleiding van jouw gehele studie, dus van start tot en met de afronden van de opleiding.

Bovengenoemde onderdelen kunnen zowel, mondeling als schriftelijk getoetst worden. Het zijn deels examens via het MBO College van Holland Opleidingen Groep en deels via externe partijen. Alle toetsen staan onder toezicht van het examenbureau en zijn conform de accreditatie.

Alkmaar Amsterdam Arnhem Breda Den Haag Eindhoven Enschede Groningen Leeuwarden Maastricht Rotterdam Utrecht Venlo Zwolle

 

 

Klik op de plaatsnaam waar je de opleiding wilt volgen om het lesprogramma te bekijken.

Deze opleiding duurt 24 maanden

24 mnd

De kosten voor de MBO Gastronoom/Sommelier bedragen

€ 10.495,00
all-in, excl. 21% BTW
Kosten zoals bijvoorbeeld lesgeld, literatuur en examenkosten zijn inbegrepen in dit tarief.
Er zijn verder geen bijkomende kosten van toepassing voor deze opleiding.

BTW

Vrijstelling van BTW is mogelijk voor organisaties die geen BTW kunnen terugvorderen.
In dat geval wordt er een toeslag van 10% berekend over de exclusief BTW prijs.

Subsidies en fiscale kortingen

Scholing wordt door de overheid gestimuleerd. Werkgevers komen bijvoorbeeld in aanmerking voor belastingvermindering als tegemoetkoming in de studiekosten.
Betaal je de opleiding zelf? Dan kunnen de kosten voor jouw opleiding aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting.
Door gebruik te maken van deze regelingen, is het volgen van een opleiding ook financieel aantrekkelijk.


MBO beroepsopleiding niveau 4

Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op één van onze MBO-Beroepsopleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar  havo 4, dan start je in een Entree-opleiding. Je dient daarnaast wel 18 jaar of ouder te zijn.

Wat is een MBO beroepsopleiding?

Een MBO Beroepsopleiding is een opleiding om een bepaald beroep of vak uit te kunnen oefenen. Voor veel beroepen zijn bepaalde vaardigheden en kwalificaties vereist. Gedurende een beroepsopleiding leer je deze vaardigheden en kwalificaties te beheersen. Na het afronden van een MBO Beroepsopleiding kun je aan de slag op de arbeidsmarkt.

Onze MBO Beroepsopleidingen zijn opgebouwd conform het kwalificatiedossier voor het middelbaar beroepsonderwijs. Het kwalificatiedossier geeft weer wat de beginnend beroepsbeoefenaar moet kennen en kunnen aan het einde van de MBO-opleiding. Deze MBO Beroepsopleidingen omvatten alleen de beroep specifieke onderdelen van de opleiding.

Iedere MBO Beroepsopleiding bestaat uit een Basisdeel (B) dat gevormd wordt door de beroep specifieke onderdelen. Dit betreft gemeenschappelijke kerntaken en werkprocessen voor het gehele kwalificatiedossier. Enkele opleidingen worden aangevuld met een Profieldeel (P). Profielen bestaan uit kerntaken (K) en werkprocessen (W) waarop de opleidingen van elkaar verschillen.

Erkende kwaliteit door CRKBO- en CRSVG keurmerk

logo CRKBO 200CRVSG Maatwerk 94 CRVSG OpenLijn 92

Met steeds meer aangesloten opleiders! Lees meer over CRSVG