Introductie
Als gastronoom sommelier ben jij binnen het horecabedrijf dé specialist op het gebied van dranken, wijnen, spijzen, smaakcombinaties en keukentechnieken. Ook voer je basiswerkzaamheden in de bediening uit. Op basis van specialistische gastronomische kennis ben je in staat om gasten passende adviezen te geven voor het combineren van dranken en gerechten. Die kennis houd jij bij door vakliteratuur te lezen en regelmatig proeverijen en beurzen te bezoeken. Verder bewaak je het sociaal-hygiënisch beleid en beschik je over de aansturingsvaardigheden om het team op de werkvloer zo optimaal en persoonsgericht te begeleiden. Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het gastvrijheidsconcept door voorstellen te doen voor aanpassingen van communicatie-uitingen, interieur, exterieur, assortiment, prijsstelling, vorm van dienstverlening, serviceniveau en de invulling van after-sales.
Wat kun je doen met deze opleiding?
Als gastronoom sommelier heb je een veelzijdig takenpakket. De volgende werkzaamheden worden door een gastronoom sommelier uitgevoerd:
Werkt in de bediening
Adviseert gasten en neemt de bestelling op
Creëert en onderhoudt de sfeer
Maakt dranken serveergereed
Neemt reserveringen aan
Ontvangt gasten
Rekent de bestelling(en) af en neemt afscheid
Serveert de bestelling en ruimt af
Voert afrondende werkzaamheden uit
Voert voorbereidende werkzaamheden uit
Werkt met de kassa
Bewaakt de voorraad
Controleert de voorraad
Ontvangt en controleert de bestelling
Pakt de bestelling uit en slaat deze op
Bestelt en beheert de voorraad
Beheert de opslag van de voorraad
Bestelt de voorraad
Reclameert foute levering bij de leverancier
Vraagt offertes op en selecteert leveranciers
Doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart
Doet voorstellen voor de menukaart
Levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het gastvrijheidsconcept en bewaakt deze
Selecteert dranken
Signaleert en beoordeelt trends en ontwikkelingen
Verzamelt informatie
Geeft leiding en voert beheerstaken uit
Bewaakt het sociaal-hygiënisch beleid
Plant en verdeelt de werkzaamheden
Stuurt medewerkers aan
Voert intern formele gesprekken
Wat leer je?
Door het volgen van de opleiding MBO Gastronoom/Sommelier krijg jij 24 maanden les op niveau 4. Gedurende de opleiding worden er diverse onderwerpen behandeld door docenten die allemaal over praktijkervaring beschikken. Ook wordt er veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke ontwikkeling en jouw persoonlijke leerdoelen.
Tijdens de opleiding zullen de volgende modules worden behandeld:
Oriëntatie op branche en beroep
Mastiek en mise-en-place
Ontvangst
Verblijf
Afscheid
Gastronomie
Bediening deel 1
Bediening deel 2
Leidinggeven
Bediening deel 3
Wijnkennis I
Wijnkennis II
Alle bovengenoemde delen worden ondersteund met gedrukte boeken en een online leeromgeving. Jouw docent zorgt voor een optimale begeleiding van jouw gehele studie, dus van start tot en met de afronden van de opleiding.
Bovengenoemde onderdelen kunnen zowel, mondeling als schriftelijk getoetst worden. Het zijn deels examens via het MBO College van Holland Opleidingen Groep en deels via externe partijen. Alle toetsen staan onder toezicht van het examenbureau en zijn conform de accreditatie.
Lesdata en locatie
Duur
24 mnd
Kostenspecificatie
De kosten voor de MBO Gastronoom/Sommelier bedragen
€ 10.495,00
all-in, excl. 21% BTW Kosten zoals bijvoorbeeld lesgeld, literatuur en examenkosten zijn inbegrepen in dit tarief.
Er zijn verder geen bijkomende kosten van toepassing voor deze opleiding.
BTW
Vrijstelling van BTW is mogelijk voor organisaties die geen BTW kunnen terugvorderen. In dat geval wordt er een toeslag van 10% berekend over de exclusief BTW prijs.
Subsidies en fiscale kortingen
Scholing wordt door de overheid gestimuleerd. Werkgevers komen bijvoorbeeld in aanmerking voor belastingvermindering als tegemoetkoming in de studiekosten. Betaal je de opleiding zelf? Dan kunnen de kosten voor jouw opleiding aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Door gebruik te maken van deze regelingen, is het volgen van een opleiding ook financieel aantrekkelijk.
Niveau
MBO beroepsopleiding niveau 4
Toelatingseisen
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op één van onze MBO-Beroepsopleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding. Je dient daarnaast wel 18 jaar of ouder te zijn.